Καλώς ήρθατε στη σελίδα μας!

4ο Σεμινάριο Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

ioanna | 1:21 μ.μ. | 0 σχόλια

 
KEIMENO: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΥΣΑ   
 
Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων θέλοντας να συμβάλει στην καλύτερη κατάρτιση και συνεχή επιμόρφωση των στελεχών της τοπικής μας Εκκλησίας στο έργο της Κατηχήσεως, αλλά και όσων ασκούν εκπαιδευτικό και κοινωνικό λειτούργημα, συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την λειτουργία επιμορφωτικού σεμιναρίου κατηχήσεως. Το 4ο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου με ομιλητή τον Αρχ. Συμεών Βενετσιάνο υπεύθυνο του γραφείου νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που ανέπτυξε το θέμα: Διδάσκοντας στα παιδιά τις εορτές της Εκκλησίας. Ο π. Συμεών στην πολύ ωραία ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:
    Είναι πολύ σπουδαίο έργο η κατήχηση των παιδιών. Οι πρώτοι που χρειαζόμαστε κατήχηση, είμαστε εμείς οι κατηχητές. Ένα μάθημα για τις γιορτές της Εκκλησίας μας είναι πρώτα από όλα ένα μάθημα για εμάς, που μπορεί μετά να γίνει ένα πολύ ωραίο μάθημα και για τα παιδιά. Με τρόπο πρακτικό, ουσιαστικό, αφού πρώτα εμείς το έχουμε ενστερνιστεί, το έχουμε διαβάσει, το έχουμε μελετήσει. Με τρόπο εποπτικό, παραστατικό. Είμαστε στην εποχή της εικόνας, τα παιδιά θέλουν να βλέπουν και έτσι με τον τρόπο αυτό εποπτικά να μαθαίνουν. Οι γιορτές της Εκκλησίας μας, μάς παρέχουν αυτή την πολυτέλεια, αυτή την δυνατότητα, να τους μιλήσουμε με τον τρόπο που θέλουν και επιθυμούν, που έχουν μάθει να επικοινωνούν. Η γιορτή δεν είναι μια ημέρα σαν όλες τις άλλες. Είναι μια ημέρα ξεχωριστή, ημέρα χαράς, ένα πανηγύρι. Στις γιορτές απολαμβάνουμε την αγάπη του Θεού. Η γιορτή της Εκκλησίας είναι γιορτή του Θεού και όλων των ανθρώπων, γιατί αφορά την σωτηρία τους. Ο άνθρωπος που γεύεται την Αγιοτριαδική ενότητα και αγάπη γίνεται άνθρωπος κοινωνικός. Ο άνθρωπος που συναντά τον Θεό βγαίνει από τον εαυτό του και μοιράζεται. Η χαρά της γιορτής είναι το μοίρασμα. Η χαρά της γιορτής είναι πως δεν είμαι μόνος σε αυτό τον κόσμο, μπορώ να μοιραστώ τα πάντα ακόμη και την πίστη. Αυτή είναι η αλήθεια που βίωνε πάντα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι εορτές της Εκκλησίας μας, αποτελούν τις καλύτερες αφορμές για να ερμηνεύσουμε στα παιδιά θέματα δογματικά. Οι γιορτές της Εκκλησίας μας είναι η πίστη μας, γιατί είναι όλοι εκεί. Ο Χριστός, η Θεοτόκος, οι Άγιοι. Συμμετέχουν η στρατευομένη και η θριαμβεύουσα Εκκλησία. Όλες οι γιορτές οδηγούν στον αρχηγό της πίστης μας τον ίδιο τον Χριστό.
    Οι εορτές είναι αφορμές προσέγγισης του Θεού. Και όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον Θεό, τόσο περισσότερο τον αγαπάμε. Οι εορτές, είναι ευκαιρία γνωριμίας με τους ανθρώπους του Θεού, τους Αγίους, είναι ευκαιρίες και λατρείας του Θεού, ευχαριστίας, δοξολογίας, ευγνωμοσύνης, όχι ως καθήκον αλλά είναι κάτι που ξεχειλίζει από την καρδιά μας. Είναι ευκαιρία μαθητείας και ωφέλειας. Οι εορτές, μας θυμίζουν την διαρκή συνοδοιπορία με τον Χριστό, σε όλες τις στιγμές της ζωής μας.
    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος ευχαρίστησε τον π. Συμεών για την τιμή που μας έκανε να είναι ομιλητής στο 4ο σεμινάριο των κατηχητών, αλλά και για την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του. Ευχαρίστησε επίσης και τους κατηχητές που πάντα με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούνε τα σεμινάρια και τους επεσήμανε πως πρέπει να μελετούνε την Καινή Διαθήκη και τους Αγίους μας για να γνωρίζουνε και να ωριμάζουνε πνευματικά ώστε να μπορούνε μετά να τα μεταδώσουνε αυτά και στα παιδιά.
    Ο χώρος που διεξάγονται τα σεμινάρια των κατηχητών είναι το πνευματικό κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καρδίτσα. Στο τέλος της κάθε ομιλίας ακολουθεί εποικοδομητική συζήτηση με κέρασμα. Το 5ο σεμινάριο για την φετινή χρονιά θα γίνει στις 22 Μαρτίου με ομιλητή τον π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό υπεύθυνο του γραφείου νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων με θέμα: Σύγχρονοι προβληματισμοί στην κατήχηση.
 
 



 
ΠΗΓΗ: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙΟΦΕΡΣΑΛΩΝ

Category:

0 σχόλια